Какво е значението на нашия втори мозък - червата? » Храна и Баланс
Червата - нашия втори мозък

Какво е значението на нашия втори мозък – червата?

Добави в любими (0)
Затвори

Какво е значението на нашия втори мозък – червата?

Какво е значението на нашия "втори мозък" - червата?
Интересни факти и аспекти за червата

Червата, научно известни като гастроинтестинален тракт (ГИТ), често се описват като „вторият мозък“ или „втората нервна система“ поради значението им за нашето физическо и психично здраве. Ето няколко интересни факта и аспекти по темата:

1. Нервна система в червата: Гастроинтестиналният тракт съдържа огромен брой нервни клетки, наречени ентерична нервна система (ЕНС). Тази система има структура, подобна на мозъка, и може да функционира независимо от централната нервна система. Тя участва в контролирането на храносмилането, храносваряването и дори във влиянието на настроението.

2. Взаимодействие с централната нервна система: ЕНС комуникира с централната нервна система (ЦНС) чрез сложна мрежа от сигнали. Това взаимодействие може да има влияние върху настроението и емоциите, което обяснява връзката между храненето и чувствата на стрес или наслада.

3. Микробиом: Червата съдържат огромно количество микроорганизми, наречени микробиом. Този екосистема от бактерии, вируси и др. играе ключова роля в храносмилането, имунната система и дори в нашето здраве като цяло.

4. Влияние върху здравето: Неравновесие в ГИТ може да доведе до различни здравословни проблеми, като нарушения в храносмилането, запек, възпалителни болести и дори влияние върху психичното здраве, като депресия и тревожност.

5. Значение за храненето: Здравето на червата може да бъде поддържано чрез здравословно хранене, богато на пребиотици (хранителни вещества, които насърчават растежа на полезни микроорганизми) и пробиотици (живи бактерии, които имат положително въздействие върху микробиома).

КАКВО Е ЧРЕВНА МИКРОБИОТА?

Чревна микробиота
Чревна микробиота

Чревната микробиота е комплексна екосистема от милиарди микроорганизми, като бактерии, вируси и др., които обитават в нашия гастроинтестинален тракт (черва). Тази микробиота играе критична роля за нашето здраве, включително върху нашето емоционално състояние, и това се нарича „чревнозависимо емоционално въздействие“ или „мозък-черво-връзка.“ 

Ето какви са някои от ключовите аспекти:

1. Производство на невротрансмитери: Чревната микробиота може да влияе на производството на невротрансмитери, като серотонин и гама-аминобутиринова киселина (GABA), които са свързани със стабилността на настроението и контрола на стреса.

2. Влияние върху възпалението: Дисбалансът в чревната микробиота може да предизвика възпалителни процеси в тялото, които са свързани със стрес, депресия и тревожност.

3. Синхронизация с нервната система: Микробиомът може да комуникира с ентеричната нервна система (ЕНС), която е част от ГИТ и да влияе на нервната система чрез сигнали и въздействия върху нервните пътища.

4. Връзка с имунната система: Чревната микробиота също така влияе на имунната система и има значимо въздействие върху имунните отговори при различни състояния, включително емоционални стресове.

5. Ефект на храната: Това, което консумираме, влияе на разнообразието и състава на чревния микробиом. Храните, богати на пребиотици и пробиотици (като ферментирани продукти и ягоди), могат да насърчават здравия растеж на полезни бактерии.

Общо взето, научните изследвания продължават да разкриват важността на чревния микробиом за нашето емоционално и физическо здраве. Поддържането на балансирана и разнообразна микробиота чрез здравословни хранителни навици и животен стил може да бъде полезно за подобряване на настроението и справяне с емоционални предизвикателства.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Максимален размер на файл за качване: 64 MB. Може да качите: изображение, видео, документ, текст, архив. Връзките към YouTube, Facebook, и други услуги, вмъкнати в текста на коментара, ще бъдат автоматично вградени. Drop file here

Количка
0
    0
    Вашата количка
    Вашата количка е празнаВърнете се в Магазин