За мен » Храна и Баланс

За мен

IMG 0075ffff
IMG 8056
ТОВА СЪМ АЗ СЕГА
Screenshot 2021 10 04 11 28 11 877 com.google.android.apps .photos
ЮНИ 2020
IMG 20210603 235517
20 кг РАЗЛИКА
IMG 20210816 101441 scaled
ОКТОМВРИ 2021
IMG 20210818 221747
АВГУСТ 2020

Здравейте! Аз съм Валентина, на 42 г. от град Габрово. Създадох този сайт за да помагам и мотивирам онези от Вас, които имат нужда от „светлинка“ по пътя, търсейки най-правилния начин на хранене и живот.

Дълги години се лутах измежду различни диети и хранителни режими, които не само, не ми донесоха желания резултат, но и ми докараха стрес, напрегнатост, чувство за вина , че не се справям и накрая и наднормено тегло. Имала съм краткотрайни резултати след спазването на всякакви диети, след спирането на които килограмите ми се връщаха двойно. Живеех в забрани и ограничения, водейки се от погрешни убеждения за храната и нейните ползи и вреди за тялото. 

Бях стигнала до така  „неудобните“  92 кг, с които се чувствах изключително подута, тежка, тромава и най – вече грозна. Мислех си, че понеже в рода ми има пълни хора и аз съм взела този ген, затова ми е “ предрешено “ да съм дебела цял живот. Изпълнена с комплекси, вечно облечена със широки черни дрехи, които да прикриват тялото, което не харесвах. Случваше ми се да гладувам, за да докажа на себе си, че имам воля ,но дни по-късно тъпченето започваше отново и резултатите от глада и лишенията отиваха “ по дяволите „. После си казвах “ Един живот живея“ и така си продължавах да се храня вредно и безразборно. Казвах си, че съм майка на две деца, семейна и вече няма за кога и защо да се вглеждам толкова във външния си вид, а и мъжа ми ме харесваше и с по-пищно тяло. И така се въртях дълго време в един омагьосан кръг….

В края на месец септември ми попадна информация за режима на хранене Зоната. Бях чувала за него още преди години, когато изгледах едно интервю  на  актьора Руслан Мъйнов, който беше свалил много излишни килограми, благодарение на Зоната. В началото си мислех, че не е за мен това хранене и че е някакъв сложен математически режим, с който аз няма да се справя. Но след като прочетох подробна информация за ползите на Зоната и след като се запознах с историите на много оздравели и отслабнали хора реших да си дам шанс. Присъединих се в групи за хранене по Зоната за да се науча да балансирам правилно храната си и отделих време да попрочета най-важните опорки за това хранене. Признавам си, че в началото ми беше трудно, докато свикна с новите хранителни навици, на които ме учеше Зоната, но въпреки това не спирах да си балансирам храната. Научих се да закусвам, което не се беше случвало от повече от 10 години. Започнах да се храня на често/ през 3-4 часа / и да отделям време да се нахраня бавно и пълноценно. Още след първата седмица с това хранене започнах да усещам прилив на енергия и чувство за ситост от много малко храна. Наспивах се бързо и се събуждах свежа и отпочинала. Въпреки, че през първите 10 дни бях свалила само 2 кг. се чувствах лека като перце. Това ме стимулираше да продължавам да се храня по този начин и да усещам ползите за себе си и външния ми вид. Бавно и полека, с ежедневни усилия и грижи към качеството и баланса на храната ми се чувствах все по-добре и килограмите  започнаха да спадат. Това ме мотивираше още повече бъда постоянна и да не се отказвам. Започнах да се наблюдавам и да се “ хващам „, в кои моменти изпитвах чувство на глад и онова старото желание да се натъпча с “ вредна “ храна. Тогава осъзнавах, че през дългите години с наднормено тегло съм се хранила емоционално и съм запълвала липси, чрез храната. Тя за мен е била като “ оръжие “ срещу негативните емоции, които съм изпитвала през живота си още от детството ми. Мислела съм си, че с храненето ще успокоя бушуващите в мен емоции, но резултата беше точно обратния. Не само, че не се успокоявах, а последващото чувство на вина и угризения ме смазваха още повече.

Още на втория месец в Зоната започнах да си представям как ще изглеждам , когато сваля излишните си килограми. Във фантазиите ми се виждах слаба и елегантна и как крача по бански половинки на плажа. Бях си поставила за цел да смъкна 15 кг и ако се случеше това щях да съм безкрайно щастлива. И с днешна дата не само, че успях да постигна желанието си, но и надминах своите очаквания….

Научих се да бъда търпелива и постоянна, а най важното е, че започнах да обичам и харесвам себе си, но затова положих много усилия и вложих цялата си енергия. Благодарение на осъзнатостта, че полагам грижа за себе си, чрез начина ми на хранене, започнах все повече да изграждам  нови навици, един от които е да се движа повече и да практикувам йога/ а преди нямах желание за спорт /. Не спирам да търся нова и нова информация за храненето и паралелно да “ дълбая “ навътре в себе си, променяйки старите си мисловни модели, като си набавям литература и интересни полезни видеа. Самата аз започнах да споделям наученото и преживяно от мен в страницата ми във Фейсбук/ МЕТА / “ По приятелски с мен Валентина “ за да бъда полезна и на други като мен, които се лутат из различни диети, търсейки най-добрия начин, но без лишения и забрани.

Ето че година и няколко месеца по – късно аз пиша моята история, която не само, че не ме натъжава, но ме кара да се гордея със себе си и да действам още и още в името на това да постигам целите и мечтите ми. Отслабнах 23 килограма за 1 година и това беше най – малкото, което можах да направя за мен самата. Позволих си да бъда свободна в мислите си и да дам криле на устрема, който придобих за това време. Точно затова мисълта и желанието за този сайт се роди в главата ми и пожелах за пореден път да докажа на себе си и останалите, че няма невъзможни неща. Бариерите, които сами си поставяме са плод на нашето собствено мислене и само и единствено ние можем да променим това !

Като перфектно допълнение на моята мечта да отслабна , да помагам и мотивирам хората се научих да измислям и приготвям различни балансирани ястия и рецепти по Зоната. Това се превърна в моята страст и за нея ще ви разкажа повече по – надолу…..

Hotpot

Добре дошли в моя кулинарен свят

Това е свят, в който съм приветствала вътрешния си  устрем да дам път на смелите си мечти и желания и да готвя за вас.  В този мой свят съм казала “ НЕ “ на преградите и страховете. 

Тук съм, за да Ви покажа как бързо и лесно може да приготвяте и сглобявате чинийки по Зоната. Да Ви науча да балансирате храната си и да споделям с Вас кулинарните си умения, рецепти както и да Ви мотивирам.

0
    0
    Вашата количка
    Вашата количка е празнаВърнете се в Магазин