Начинаещи в Диета Зоната - Храна и Баланс

Диетата Зоната е хранителен режим, създаден от биохимикът Др. Бари Сиърс. Тази диета цели да подобри здравето и да контролира теглото чрез балансирането на хранителните вещества във всяко хранене. Основната идея на диетата в Зоната е поддържането на определен баланс между въглехидратите, протеините и мазнините в храната, за да се поддържа оптимално ниво на инсулин и да се подобри метаболизъмът.

Ето някои ключови принципи и препоръки за начинаещите в Диетата Зоната:

 Обърнете внимание на състава на храната:

 • Запознайте се с най-важните хранителни групи (макронутриенти) – Протеини, Въглехидрати и Мазнини

Създайте Зонов Баланс:

 • Прирържайте се към препоръчителния зонов баланс, който е около 40% въглехидрати, 30% протеини и 30% мазнини. Този баланс помага за стабилизиране на нивата на глюкоза в кръвта.
 • Виж повече тук.

Избирайте качествени източници на храна:

 • Придържайте се към храни с нисък гликемичен индекс. Избягвайте белия хляб, захар, преработени продукти, вредни пакетирани и бързи храни. Предпочитайте  свежи храни с богато съдържание на фибри и влакнини, като зеленчуци и плодове, както и цялозърнести култури като овес и ечемик

Контролирайте порциите, които консумирате:

 • Спазвайте умереност при консумацията на храна и следете приема на количествата храна за деня. Целта е да не приемате повече храна, отколкото изразходвате. Само така ще получите всички ползи от храненето в Зоната.
 • Диетичен калкулатор на калории виж ТУК .

Честота на  хранене:

 • Разделете деня си на три или четири хранения с равни интервали. Това помага да се поддържа стабилност на нивата на глюкоза и да се предотвратят гладът и прекомерното хранене. Не бива да преминават повече от 4-5 часа между храненията.

Пийте Вода:

 • Важно е да пиете достатъчно вода през целия ден. Вода помага за хидратацията и поддържането на здравословния обмен на вещества.
 • Виж още тук.

Съчетайте с лека Физическа Активност:

 • Добавете лека физическа активност към ежедневието си. Това може да бъде разходка, танци, плуване, йога или други умерени упражнения.
 • Виж повече тук.

Запомнете, че промените в хранителните навици изискват време и търпение. Диетата в Зоната не е просто начин за отслабване, а по-скоро подход за поддържане на здравословен начин на живот. Постепенно внедрявайте тези принципи в ежедневието си и проследявайте как се чувствате и как се променя телесното ви тегло.

💡 Опитайте от вкусните рецепти, балансирайки въглехидратите, протеините и мазнините във всяко ястие. Защото да ядеш в Зоната не означава само здравословно, а и вкусно!

🚀 Пробайте храненето в Зоната сега и направете първата стъпка към по-здравословен начин на живот! 🚀

 

Ако все оше имаш въпроси и не можеш да си отговориш на тях , заповядай в нашите курсове за начинаещи по  Диета Зоната Екранна снимка 2023 04 28 103822

Количка
0
  0
  Вашата количка
  Вашата количка е празнаВърнете се в Магазин
  error: Alert: Content selection is disabled!!