Начинаещи в Диета Зоната » Храна и Баланс

Начинаещи в Диета Зоната

   

Диетата „Зоната“ е хранителен режим, създаден от  Др. Бари Сиърс .Той изисква балансиран прием на протеини, въглехидрати и мазнини в определени пропорции, обикновено в съотношение 30% протеини, 40% въглехидрати и 30% мазнини за всяко хранене. За да се ориентирате успешно в таблицата по диета „Зоната“, ето няколко стъпки, които можете да следвате:

 1. Разбиране на блоковете: В диетата „Зоната“ всеки „блок“ представлява фиксирано количество протеини, въглехидрати и мазнини.

  • Протеинов блок: обикновено съдържа около 7 грама протеин.
  • Въглехидратен блок: съдържа около 9 грама нетни въглехидрати (общи въглехидрати минус фибри).
  • Мазнинен блок: съдържа около 1.5 грама мазнини.
 2. Използване на таблицата: Таблицата за диетата „Зоната“ обикновено изброява различни храни и указва колко от всяка храна представлява един блок. Таблицата е разделена на три части – за протеини, въглехидрати и мазнини. Трябва да комбинирате храните от всяка колона, за да формирате пълноценен блок.

 3. Планиране на храненията: Определете колко блока ви трябват за всяко хранене, като използвате препоръките за вашата телесна маса, ниво на активност и здравословни цели. След това изберете съответното количество блокове от протеини, въглехидрати и мазнини от таблицата.

 4. Съставяне на храненето: Веднъж като знаете колко блокове от всяка категория са ви нужни, изберете храните, които предпочитате, и ги комбинирайте, за да съставите всяко хранене. Например, ако ви трябват 3 протеинови блока, може да изберете 21 грама пилешко (защото 1 блок = 7 грама) 3х7=21 гр , 27 грама хляб (защото 1 въглехидратен блок = 9 грама въглехидрати) 3х9=27 гр и  4.5 грама мазнини (защото 1 мазнинен блок = 1.5 грама мазнини) 3х1.5= 4.5 гр.

 5. Адаптивност и мониторинг: Регулирайте вашето дневно приемане на блокове в зависимост от вашите енергийни нужди и реакцията на тялото. Може да откриете, че се нуждаете от повече или по-малко блокове в зависимост от вашите физически активности и метаболизъм.

С помощта на тези стъпки и таблицата по диетата „Зоната“, можете да планирате и подготвите храненията си по начин, който поддържа оптимален метаболизъм и ви помага да достигнете вашите здравословни и фитнес цели.

Ето някои ключови принципи и препоръки за начинаещите в Диетата Зоната:

Обърнете внимание на състава на храните :

 • Запознайте се с най-важните хранителни групи (макронутриенти) – Протеини, Въглехидрати и Мазнини.

Създайте Зонов Баланс:

 • Придържайте се към препоръчителния зонов баланс, който е около 40% въглехидрати, 30% протеини и 30% мазнини. Този баланс помага за стабилизиране на нивата на глюкоза в кръвта.
 • Виж повече тук.

Избирайте качествени източници на храна:

 • Придържайте се към храни с нисък гликемичен индекс. Избягвайте белия хляб, захар, преработени продукти, вредни пакетирани и бързи храни. Предпочитайте свежи храни с богато съдържание на фибри и влакнини, като зеленчуци и плодове, както и цялозърнести култури като овес и ечемик.

Контролирайте порциите, които консумирате:

 • Спазвайте умереност при консумацията на храна и следете приема на количествата храна за деня. Целта е да не приемате повече храна, отколкото изразходвате. Само така ще получите всички ползи от храненето в Зоната .
 • Диетичен калкулатор на калории виж ТУК.

Честота на хранене:

 • Разделете деня си на три или четири хранения с равни интервали. Това помага да се поддържа стабилност на нивата на глюкоза и да се предотвратят гладът и прекомерното хранене. Не бива да преминават повече от 4-5 часа между храненията.

Пийте Вода:

 • Важно е да пиете достатъчно вода през целия ден. Вода помага за хидратацията и поддържането на здравословния обмен на вещества.
 • Виж още тук.

Съчетайте с лека Физическа Активност:

 • Добавете лека физическа активност към ежедневието си. Това може да бъде разходка, танци, плуване, йога или други умерени
  упражнения.
 • Виж повече тук.

Запомнете, че промените в хранителните навици изискват време и търпение. Диетата Зоната не е просто начин за отслабване, а по-скоро подход за поддържане на здравословен начин на живот. Постепенно внедрявайте тези принципи в ежедневието си и проследявайте как се чувствате и как се променя телесното ви тегло.

💡 Последвайте тези вкусни рецепти, балансирайки въглехидратите, протеините и мазнините във всяко ястие. Защото да ядеш в Зоната не означава само здравословно, а и вкусно!

🚀 Стъпете в Зоната сега и направете първата стъпка към по-здравословен начин на живот! 

 ИЗТЕГЛИ от тук- Тридневно меню за Начинаещи в Диета Зоната

Как да влезем в Диета Зоната ?
Полезни съвети и необходими продукти !

0
  0
  Вашата количка
  Вашата количка е празнаВърнете се в Магазин