Самозалъгване и напразни обещания със себе си » Храна и Баланс
Самозалъгване 1

Самозалъгване и напразни обещания със себе си

Добави в любими (0)
Please login

Самозалъгването и напразните обещания със себе си са явления, които се отнасят до непроизводителни или дори вредни психологически модели на поведение.   Ще разгледаме тези явления поотделно и как да ги преодолеем.

Самозалъгването е ситуация, в която си поставяме цели или очаквания но не успяваме да ги постигнем поради липса на мотивация, настойчивост или други причини. Например, можем да си обещаем, че ще започнем да водим здравословен начин на живот, ще спрем да пушим или ще започнем да учим повече, но в крайна сметка не успяваме да следваме тези решения. Самозалъгването може да доведе до усещане за разочарование в себе си и да намали самочувствието.

hranaibalans.com

За да преодолеем самозалъгването, можем да използваме няколко стратегии. Една от тях е да си поставим реалистични и постижими цели, които са съобразени със собствените ни възможности и ресурси. Също така, можем да изградим настойчивост и дисциплина, като планираме дейности и ги следваме систематично, без да се отказваме лесно. Важно е също така да се подкрепим в самите себе си, да разбираме, че неуспехите не са краят на света и че можем да се възстановим от тях и да продължим напред.

Например, можем да обещаем на себе си, че ще се върнем към спорт или ще започнем да пишем дневник, но в действителност не го правим или постоянно го отлагаме или вечер си обещаваме а на сутринта си казваме може малко да почака.

Напразни обещания себе си – това са обещания, които даваме на себе си, но със съзнателното или несъзнателното знание, че не можем да ги изпълним. Например, можем да си обещаем, че ще започнем нов начина на живот от понеделник, но знаейки, че имаме предстоящи събития, които ще ни отклонят от плана. Такива обещания  могат да бъдат направени с цел да се успокоим или да избегнем отговорността за действията си.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Максимален размер на файл за качване: 64 MB. Може да качите: изображение, видео, документ, текст, архив. Връзките към YouTube, Facebook, и други услуги, вмъкнати в текста на коментара, ще бъдат автоматично вградени. Drop file here

Количка
0
    0
    Вашата количка
    Вашата количка е празнаВърнете се в Магазин