Активирана протеин киназа (AMPK) » Храна и Баланс
Храна и Баланс

Активирана протеин киназа (AMPK)

Добави в любими (0)
Затвори

AMP-активирана протеин киназа (AMPK)

   AMPK, съкращение от аденозин монофосфат активирана протеин киназа, е ензим, открит в нашите клетки, който играе критична роля в енергийния метаболизъм. Мислете за него като за главен превключвател, който се включва и изключва, тъй като регулира приема и разхода на енергия. Когато енергийните ни нива станат ниски (напр. упражнения, стрес, глад), тогава AMPK се активира, за да помогне за възстановяване на баланса на клетките ни. Въпреки че основната му роля е в енергийния метаболизъм, става все по-ясно, че AMPK има още повече ползи на клетъчно ниво.

                                                Предимства на AMPK

    Активирането на AMPK помага за поддържането на следните предимства:

 • Увеличава метаболизма – помага за превръщането на захарта и мазнините в енергия, като същевременно намалява глада
 • Помага за намаляване на инсулиновата резистентност, която е един от виновниците за наддаването на тегло
 • Поддържа здравословни нива на кръвната захар
 • Увеличава притока на кръв
 • Подпомага за загубата на тегло
 • Намалява възпалението
 • Подпомага здравето на сърцето
 • Действа като антиоксидант

Как да увеличите AMPK

 

     Добавка с MaquiRx :  Доказано е, че маки бери помага за активирането на AMPK, централен регулатор на енергийния баланс и метаболизма.

 

    Увеличете интензивността на вашите тренировки : Упражнението с висока интензивност изчерпва ATP и активира AMPK. Това насърчава нови митохондрии (където се прави АТФ) и също така помага да се поправят всички щети, които произтичат от интензивността на тренировката.

 

     Увеличете приема на  диетични фибри :  Проучванията показват, че водоразтворимите диетични фибри  (като овесени ядки и ябълки)  могат да подобрят  AMPK . Това може да помогне за загуба на тегло и да подобри липидния и глюкозния профил.

 

     Ограничете калориите си :  Яденето на по-малко калории кара мастните клетки да отделят хормон, наречен адипонектин, който активира AMPK в различни тъкани. Доказано е, че ограничаването на калориите минимизира риска от заболяване и забавя процеса на стареене. Това е в основата на Зоновата диета.

 

      Гледайте въглехидратите си : Консумирането на твърде много въглехидрати във вашата диета може да повиши нивата на хормон, наречен инсулин. Ако не се контролират, високите нива на инсулин в дългосрочен план могат да доведат до инсулинова резистентност, за която е доказано, че намалява нивата на AMPK.

 

     Минимизиране на възпалението:  Високите нива на възпаление директно инхибират активирането на AMPK. Храни, богати на омега-3, като риба и рибено масло, могат да помогнат за намаляване на това възпаление. Доказано е също, че омега-3 повишават хормона адипонектин, който активира AMPK.

 

     Набавете си  полифеноли :  Зеленчуците и плодовете без скорбяла са богати на полифеноли (и фибри!). Полифенолите са химикалите, които придават цвета на плодовете и зеленчуците и могат да помогнат за активирането на AMPK.

източник: By Dr. Barry Sears

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Максимален размер на файл за качване: 64 MB. Може да качите: изображение, видео, документ, текст, архив. Връзките към YouTube, Facebook, и други услуги, вмъкнати в текста на коментара, ще бъдат автоматично вградени. Drop file here

0
  0
  Вашата количка
  Вашата количка е празнаВърнете се в Магазин