Диета "Зоната": Изграждане на Здравословни Навици и Поддържане на Здраве » Храна и Баланс
Диета Зоната

Диета „Зоната“: Изграждане на Здравословни Навици и Поддържане на Здраве

Добави в любими (3)
Затвори
question mark ge4e1b5eb3 1920

Диета „Зоната“ е хранителен режим, разработен от биохимика и автор на бестселъри, Д-р Бари Сиърс. Тя се фокусира върху постигането на оптимално здраве и управление на теглото чрез балансирането на консумацията на макронутриенти – протеини, въглехидрати и мазнини.

Основната цел на диетата „Зоната“ е да създаде баланс в тялото, който Д-р Сиърс нарича „зоната на благополучието“. Тази зона се постига, когато съотношението на консумирани протеини, въглехидрати и мазнини е приблизително 30% към 40% калории от всяка категория.

Важен аспект на диетата „Зоната“ е контролирането на инсулиновия отговор на храната. Този подход насочва вниманието към избирането на храни с нисък гликемичен индекс и богати на полезни мазнини, като маслиновото и авокадото. Протеините също играят важна роля, като помагат за усещането на насищане и подпомагат мускулната регенерация.

Ето някои основни принципи на диетата „Зоната“:

 1. Разделяне на храните: Храненето се разделя на 3 главни хранения и 2 междинни закуски през деня.
 2. Балансиране на макронутриентите: Всяко хранене трябва да включва протеини, въглехидрати и мазнини в определени пропорции.
 3. Избор на здравословни източници на мазнини: Полиненаситени и мононенаситени мазнини, като тези от риба, орехи и авокадо, се препоръчват.
 4. Контрол на порциите: Съблюдаването на разумен размер на порциите е от съществено значение.
 5. Фокус върху храни с нисък гликемичен индекс: Целта е да се поддържи стабилен ниво на кръвната захар и инсулин.
 6. Подкрепа за физическа активност: Редовната тренировка е важна част от диетата „Зоната“.
 7. Рецепти по Диета Зоната : Виж Тук.

Д-р Бари Сиърс утвърди този подход като инструмент за подобряване на здравето, контролиране на теглото и повишаване на енергийното ниво. Все пак, преди да започнете нов хранителен режим, е важно да се консултирате със здравен специалист, за да се уверите, че той е подходящ за вашия индивидуален случай и нужди.


 

Зоната – това е стратегия на хранене, която чрез храната успява да организира хормонален отговор, способен да позволи на тялото ни да функционира най-добре. За да сме значими и да постигнем с по – голяма лекота целите си свързани със здравето и външния ни вид е необходимо да прилагаме храненето в Зоната. Основната задача на тази хранителна стратегия е да ни поддържа в добро здравословно състояние, което е съпроводено с намаляване на излишното телесно тегло и по – добра физическа и умствена форма за по – продължителен период от време.


Д-р  Бари Сиърс прекарва над 20 години в научни изследвания и разработки относно храната, която консумираме и въздействието й върху  хормоните в тялото и как чрез балансирането на тези хормони може да се постигнат оптимални резултати свързани със  оздравяване на организма и поддържане на добро общо състояние. Той вярва, че системата за оздравително хранене в Зоната и способността й да оптимизира оздравителната реакция предлага нов поглед към бъдещето на медицината.

 

4 коментари

 1. Здравей прекрасна Вали имам много голямо желани да се науча да се храня по зонта .

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Максимален размер на файл за качване: 64 MB. Може да качите: изображение, видео, документ, текст, архив. Връзките към YouTube, Facebook, и други услуги, вмъкнати в текста на коментара, ще бъдат автоматично вградени. Drop file here

0
  0
  Вашата количка
  Вашата количка е празнаВърнете се в Магазин